2009. november 4., szerda

Cattleya

Hogy milyen? Őszintén szólva fogalmam sincs... :)))

Hibrid. Sárga és foltos. Kisvirágú. Szééép. :)))

A cattleyák virágai formában, méretben és színben nagyon változatosak, emellett azért megvannak az ismertebb, elterjedtebb fajok, hibridek. Éppen emiatt ritka, hogy egyik-másik faj ne lenne könnyen megtalálható valamelyik orchideás oldalon, az enyémet mégsem sikerült felkutatnom. Talán az "aurantica"-hoz tudom leginkább hasonlítani a vékony sziromleveleivel, de ez sem 100%, annak az ajka másmilyen, bár mint "egyik szülő" akár részt is vállalhatott ennek a virágnak a születésében.


A virágszár fejlődése érdekesen alakult, hiányzott a tasak, emellett a száron fejlődő másik bimbó elhalt: begyűrődött és a kiszabadulásakor már száraz volt. Sajnálom, csoportosan is szép lehet, de remélem, a következő szár már erősebb lesz. A növényt a férjemtől kaptam még tavaly nyáron, elvirágzott állapotban. Átültettem, sajnos nem volt éppen eggyel nagyobb cserép itthon, így kicsit nagyobba sikerült. Lassan is indult meg a fejlődés ezután, de aztán ez évben végre elkezdtek az első saját bulbák növekedni. Most a virágzó mellett még egy kifejlett bulba van és három kisebb növekszik. A másik kifejlett bulbának már jó ideje látszik a tasakja, de egyelőre nincs benne semmi, remélem, azért még hozni fog virágot. :)




Sajnos nincs lehetőségem minden orchideának a számára előírásszerű környezet biztosítására, talán úgy sűrűbben, szebben virágoznának. Azért igyekszem, és ők hálásak a gondoskodásért - én pedig az ajándékaikért. :)

a virágszár kialakulása - kb. 30-35 nap a virágzásig

2 megjegyzés:

Szilvi írta...

Szia!

Megmondom őszintén nekem a cattleya orhideák nem tetszenek annyira a nagy tölcséres ajakjuk miatt. De kifejezetten tetszik a te példányod. :)

egycsipet írta...

Szió! :)
Nekem nagyon tetszenek, főleg a nagy virágúak, amiknek fodrosak a szirmaik és az ajkuk is. :))) Neked akkor a c. aurantica biztosan tetszene, amihez ezt hasonlítottam, annak egyáltalán nem "tipikusan cattleyás" az ajka.