2009. november 25., szerda

Tündérsellő



...azaz Oncidium (ornithorhynchum) Sharry Baby 'Yellow Flash'.
Na igen, "ha minden igaz", ugyanis egyszerűen oncidiumként vásároltam még tavasszal és most, a kinyílt virágok alapján próbáltam beazonosítani a fajt. Erre sikerült. :)



A növény egy idősebb és egy éppen fejlődésnek indult kis bulbából állt. A kisebbik bulba nálam fejlődött ki, és 4 (igen, jól írtam négy :D) virágszárat hozott. Kb. 1,5-2 hónapig növesztgette őket. Mára mindegyik bimbói nyílásközeli állapotban vannak, a legfejlettebb virágszáron már el is kezdtek kinyílni az elmúlt pár napban. A kinyílt virágok igen aprócskák, kb. 3,5 cm-esek. Cukik. :)))







A tündérsellő nevet a virág érdekes formája miatt találtuk ki rá. Kíváncsi lennék, mások mit látnak benne. :))


egyenesen a szemembe néz :D


14 megjegyzés:

Süti Bazár írta...

Nekem az tetszik nagyon, hogy egy virágon belül mennyiféle szín mutatkozik. Egyik olvad bele a másikba. Szenzációs!! Nagyon jó a név, igazán találó! :))

egycsipet írta...

Köszi. :D
Elsőre -gondolom a mérete miatt- elég egyszerű virágnak tűnik, de a közeli képeken szerencsére látszik, hogy milyen szép színei vannak. Örülök neki, hogy neked is tetszik. :)

Szilvi írta...

Szia!
Rég beszéltünk! :)
Nincs véletlenűl csoki illata? Mert Én úgy tudom, hogy a serry baby sweet ha ez az akkor csoki illatú. Annyira szeretnék Én is ilyet.

egycsipet írta...

Szia Szilvi! :)
Nem figyeltem az illatát, majd holnap megszaglászom, a többi illatosnál reggelente érdemes körözni. :D
Én úgy tudom, hogy a Sharry Baby 'Sweet Fragrance' az, ami csokoládé illatú. Annak kevésbé színes, "egyszerű" lila-fehér virága van. Aztán ha mázlim van, az enyémbe is csempésztek valamit a szülők, majd holnap megírom. ;)))

egycsipet írta...

Jelentem: finom, édes illata van. Nem mondanám csokisnak, de lehet, csak az én orrommal van baj. :)

Szilvi írta...

Na majd Én is begyűjtök egy ilyet valamikor. Most egy Zygoval kacérkodom. Neked van?

egycsipet írta...

Nincs, pedig elvileg az "alapkészlet" :D egyik tagja. Nálam kimaradt...

Szilvi írta...

Szóval Te is orchidea topikozól, hogy tudod mi az alapcsomag tartalma? :D Az jó!!! :))

egycsipet írta...

Melyik orchidea topikra gondolsz? :)
Már régen nem járok fórumokra, csak ha muszáj, mert éppen keresek valamit és oda irányít a google. Az "alapcsomag" igazából nem tudom, mit takar a fórumozók szerint, nekem néhány alap fajt, mint phalae, miltonia, oncidium, zygo, dendro, esetleg még paphio és cymbi. Ez áll szerintük is? :))
Ehhez képest sem miltoniám, sem zygopetallumom nincs, pedig a mennyiségbe beleférne. :D

Szilvi írta...

Körülbelül ez a felállás amit felsoroltál, bár Ők a miltóniát nem tették közé mert annak hideg hatás kell, ha jól tudom, meg a cymbidium is már haladóknak való. :)
Kár hogy akkor mellé trafáltam, örültem volna egy ismerősnek. A Gazlapon szoktam általában olvasgatni, jó ott a társaság és segítőkészek. :)

egycsipet írta...

Haladó? :DDDDD
A cymbidium és a miltonia pont annyira való "haladóknak", mint a többi. Vagy van hozzá megfelelő hely, ahol tarthatod, és akkor virágzik ezerrel, vagy nincs, akkor meg hiába vagy "haladó". :)

egycsipet írta...

Szilvi, béna vagyok, sikerült kitörölnöm a hsz-odat. :S :D
"Ebben igazad van. De nekem akárki akár mit is mond lehetnek az orchideák akár milyen gyönyörű Én még mindig a phalaenopsisokért vagyok odáig. És az egyszer biztos hogy Ők tarthatók a legkönnyebben. "

Emellett a phalae-k a leghálásabbak is szerintem, a többségük hosszan, szinte folyamatosan virágoznak, és viszonylag kellemes áron lehet szép és változatos gyűjteményt tartani belőlük. :)

Szilvi írta...

:D Semmi baj!
Kellemes hétvégét Neked! :)

egycsipet írta...

:D Köszi, neked is! ;)