2012. április 22., vasárnap

Paphiopedilum



A tavaly kapott nagyvirágú papucsorchideám újra virágzik - nagyon lassan, hetekig nevelgette a bimbóját, de most már teljesen kinyílva pompázik. Nekem még mindig csodaszép. :)


bimbó


nyílik


még mindig nyílik :)








2 megjegyzés:

Szilvi írta...

Szia!
Nekem már lassan 3 éve meg van a papucsom és azóta nem virágzott. A leveleit szépen növesztgeti, mindig hoz újat, de virágot nem akar. :( Segíts, milyen környezetet teremtsek neki? Annyi mindent olvastam már róla, de mivel panelban van nem tudok minden feltételt megadni neki. Attól félek ennek hiányában nem is fogok már virágot látni.
Köszi!

egycsipet írta...

Szia Szilvi!

Sajnos nem tudok segíteni. Gyanúm szerint attól is függ, hogy pontosan milyen paphiopedilumról van szó, illetve mennyire fejlett maga a növény. Nekem is van 2 olyan papucs, ami megvan x ideje, neten vettem, kis töveket kaptam és nem fejlődnek eléggé. Levelet még csak-csak hoznak, de új hajtást nem, márpedig virág csak abból lesz. Ami nagyobb tővel indult, az jól van és egyre nagyobb lesz, éppen ma néztem locsolás közben, hogy mindkét pinocchiom akkora tő lett, hogy most már szét lehetne osztani őket.
Ez a nagyvirágú pedig még nem túl nagy tő, de egyre szebben fejlődik.

Gondozásuk nálam nem tér el a többitől: ott tartom és akkor locsolom ezeket is, mint a phalaenopsisokat. Amit esetleg érdemes lenne megnézned, hogy nem locsoltad-e túl esetleg, rendben vannak-e a gyökerei, mert nekem az egyik a két nemvirágzós közül megcsinálta azt, hogy látszólag szépen hozta a leveleket, aztán belekuksiztam a közegébe és egyrészt néhány tripsz nézett velem farkasszemet, másrészt pedig "eltűntek" a gyökerei. :/