2010. június 10., csütörtök

'Morning Joy' saját virágszár

A tavaly nyár végén vásárolt beallara újra virágzik és most bizony már látszik, milyen szép színe is van, ha fényben nyílhat ki.




ha nem akarja, nem erőltetem a szárakat álló pozícióba, mert szeretem, ha természetesen nőnek - ez a szár ezért fekszik :)


szülők: Beallara Tahoma Glacier x Miltonia Purple Queen


csak napon fotózva ennyire rózsaszínek a szirmok, az eredeti helyén, a szobában, hajszálnyit lilásabb



7 megjegyzés:

Névtelen írta...

jaaaj, ez is nagyon szép :))) az én kis egyszerű orchideám is virágzik mostanság...bár az nincs ilyen szép, de a színe hasonló, lilás...szegényke, nem túl sok törődést kap, és mégis... :PPP

egycsipet írta...

:))
Köszi!

Ami írta...

EGy gyönyörű virágról gyöynörű képek :)

egycsipet írta...

Ami, köszönöm. :)

Unknown írta...

Nekem is ilyen van! Megkérdezhetem milyen körülmények között tartod, hogy ennyire szép?
Az enyémnek sajnos ráncosodnak a bulbái...:(
Kérlek adj tartási tanácsot(öntözés, fényigény,páratartalom,hőmérséklet..stb.)
Köszönöm!

egycsipet írta...

Horvika, az idősebb bulbák idővel beráncosodnak, ez azonban nem okoz gondot a növénynek. Ha a fiatalok is ráncosak, illetve egyszerre ráncosodik be az összes, az már általában jelez valamit, nagy valószínűséggel kevés folyadékot, alacsony páratartalmat. Nekem legutóbb az egyik oncidiumom csinált ilyet, pedig minden a megszokott volt, de a cserepét már eléggé kinőtte, így átültettem, kicsit jobban odafigyeltem rá, és mostanra nagyjából kikupálódott. A ráncos bulba viszont már nem fog újra tökéletesen kisimulni, tehát bármit is kezdesz vele, a meglévők már így maradnak.

Nem figyelem rendszeresen a páratartalmat, de nálam úgy 60-70 % között mozog a pára, inkább a 70-hez közel. Az orchideák általában nem szeretik a tűző napot, de a fényt igen, így vagy keleti ablakban, vagy olyan más tájolásúban érdemes tartani, ahol nem éri a déli nap őket. A folyadékigényük az ehhez hasonló hibrideknek általában közepes: tehát jó, ha nem hagyod teljesen kiszáradni a közeget, de ne is álljon vízben -> a locsolási idő attól is függ, mekkora pára, milyen meleg van nálad, de kb. 7-10 naponta, annyi víz, hogy éppen átfolyjon a cserépen, az jó. Öntözéshez mint minden orchideánál, ennél is érdemes esővizet, illetve ha az nincs, akkor felforralt, majd lehűtött csapvizet használni.
Tápot havonta adhatsz neki, ha lehet, orchideákra szabottat, mert az orchideafajták nem igazán bírják a felhalmozódott tápanyagokat.

Remélem, nem maradt ki semmi, de ha kérdésed maradt, nyugodtan írj. :)
csipet

Unknown írta...

Nagyon szépen köszönöm!:)