2011. március 17., csütörtök

Kérdezz! Felelek...

Időnként megnézem a statisztikámat, mert kíváncsi vagyok, ki honnan, milyen témában tévedt az oldalra. Legutóbb meglepődtem, hogy milyen sok keresőszóval találtok be az oldalamra és meg kellett állapítanom, hogy a legtöbb kérdésre nem igazán kaptok választ. Úgy döntöttem, hogy csemegézek a keresésekből és válaszolok a legnépszerűbbekre - természetesen ahogy korábban már írtam, ezek az én tapasztalataim és én nem vagyok kertész.
A kérdések két fő témakörbe csoportosíthatók: az egyik az orchideák, a másik a tavaszi növények. Ez a bejegyzés most az orchideáké...

- Az orchideának miért szárad el a virágszára?
Pontosan ugyanazért, amiért a többi növényé: nekik is szükségük van pihenésre, mint minden más növénynek. Az "orchidea" (általában az orchidea) virágzás után pihen, először a vegetatív részeket (levelek, bulbák) növeszti, majd a virágszárakat, amelyeket azután leszárít. A leveleket is leszárítja időnként, azok is áldozatul esnek a természetes öregedésnek.
Ez a ciklus nemzetségenként, fajonként teljesen változó, míg az egyik virágzás után azonnal leszáríthatja a szárát, majd egy év múlva hoz csak újat, addig ugyanabban a nemzetségben, egy másik fajtánál ez egészen hosszan elnyújtott lehet, sőt több ciklus össze is folyhat, azaz a növény nem tart pihenőidőt. Van olyan fehér phalaenopsisom, aminek 3 virágszára van jelenleg, a szárakat kb. félévenként hozta, időnként virág nélkül pihen, időnként új levelet hoz, de már több, mint másfél éve egyetlen szárát sem szárította el. Tavaly januárban így nézett ki, ekkor már másodvirágzásban volt az első virágszára:


Idén januárban ugyanez a növény így nézett ki:A fotókon a támaszték mellett látszik, hogy a virágok három szárhoz tartoznak. Ugyanakkor az is látszik, hogy már nem hozott túl sok virágot, ami egyrészt betudható a téli szürkeségnek is, másrészt viszont úgy gondolom, hogy kezd elfáradni a növény, szüksége lenne némi pihenésre. Valószínűleg hamarosan szemügyre veszem majd a szárait és a régebbiektől, de lehet, hogy mindháromtól megválunk, ezután átültetem és pihenni hagyom, ráfér. :)

- Meddig virágzik az orchidea?
Ez nemzetségtől, fajtától függ. Phalaenopsisok esetében lásd lentebb (a belinkelt bejegyzést is), a többi (legalábbis nálam élő) fajtára, hibridre nagy (nagyon nagy) általánosságban elmondható, hogy kb. egy hónapig. Ez lehet 3, de akár 6 hét is. A várható virágzási idő az ideálisnál melegebb hőmérsékleten általában rövidebb.

- Phalaenopsis orchidea termesztő közeg
A kereskedelemben kapható közegek többsége megfelelő neki. Vásárlásnál arra kell ügyelni, hogy inkább darabosabb, nagyobb kéregdarabokat tartalmazó közeget válasszunk, ezeken úgymond átszalad a víz, így csak nedves és nem vizes közegben élhet a növény.

- Phalaenopsis gondozása / Phalaenopsis virágzása
A választ egyrészt lásd fentebb, másrészt ennél a bejegyzésnél. A gondozása az adott körülményektől függ, így azt szoktam mondani, hogy mindenki tapasztalja ki maga. :))

Amit szeret: szűrt fényt, sokat, de elvan közepes fény mellett is. Amit nem szeret: tűző napfényt.
Amit szeret: esővíz, lágy víz. Amit nem szeret: sima csapvíz.
Amit szeret: közepes mennyiségű víz - a közeg legyen nedves, de ne tocsogjon a vízben. Amit nem szeret: sok vagy túl kevés víz. Megfelelő páratartalom mellett elég akkor meglocsolni, amikor már kezd kiszáradni a közeg.
Amit még szeret: elvileg az 50-80% közötti páratartalmat - én azt mondanám, hogy az 50 kevéske, a 80 meg az embernek sok, tehát szerintem a 60-70 az optimális. Efölött nem kell semmit csinálni, alatta azonban ajánlott párásítani. Ezt a legkönnyebb egy virágpermetezővel elérni, amit kb. 500 Ft-ért meg lehet vásárolni (olyan, mint az ablakpucoló flakonja). Tápanyag: speciális, orchideáknak való folyékony tápoldat ajánlott.

- Dendrobium elszáradt szára
Amennyiben teljesen elszáradt, azt gondolom a közeg fölött le kell vágni, de ilyennel őszintén szólva még nem találkoztam, betegség miatt már távolítottam el szárat, de száradás miatt még nem.
A dendrobiumok öregebb vesszői idővel beráncosod(hat)nak - ez nem jelenti, hogy elszáradnak, nem kell őket eltávolítani, hiszen egyrészt még mindig hozhatnak virágot, másrészt tápanyagot raktároznak, amik szükségesek a növény életben maradásához, az új vesszők fejlődéséhez. Ez nyilván nem feltétlenül szép látvány, főleg, ha ledobálják a leveleket is, ilyenkor csak meredeznek az égnek a többi, életerős vessző között, de sebaj, attól még szeretjük őket. :)

Ezen a képen előtérben egy elvirágzott, öreg vessző, amely már a leveleit is eldobálta, háttérben egy új szár, virágkezdeményekkel.

A fenti növénynek egy másik szára:


Ez a szár most virágzott, a napokban száradtak le a virágai, de a csonkok még jól látszanak. Valamiért ez a növény mindig úgy virágzik, hogy egyetlen száron virágba borul, majd miután azon elszáradtak a virágok, további 3-4 szár kezd virágozni - ezek már egyszerre.

Így néz ki az egész növény - hát már ráférne egy átültetés...

- Dendrobium nobile szaporítása
Ha eltekintek a magról történő szaporítás lehetőségétől, akkor a d. nobilét nagyon könnyen, tőosztással lehet szaporítani. Állítólag az öreg vesszők feldarabolásával és nedves közegbe helyezésével is lehet szaporítani, ez nálam nem működött, de én csak egy vagyok a sok közül, aki kipróbálta. :)
A régebbi vesszőkön előfordul, hogy keikit nevel, ezeket a megfelelő méret elérése után (legyen néhány, 10 cm-nél hosszabb gyökere) le kell választani az anyanövényről és egyszerűen elültetni. Ilyen szaporítás már sikerült nekem is, az anyanövényen így nézett ki:Ezután még hagytam egy ideig nőni őket, majd egy cserépbe került a három orchideagyerek. Azóta még nem történt velük semmi, élnek-éldegélnek, remélhetőleg hamarosan elkezdenek majd szaporodni.

Egy másik nobile, pici keikikkel.

- Hogy néz ki a cattleya tasak? Így:


- Cambria / Cambria virágzásra bírása
A cambria nem egy nemzetség, hanem néhány intergenerikus hibrid "gyűjtőneve", kereskedelmi neve. Eredetileg csak odontoglossum hibridek tartoztak a cambriák közé, mára már oncidium és miltonia hibridek is (ez annyit jelent, hogy a három valamelyike a "szülők" között van, ugyanakkor vannak olyan cambriák is, amelyek mindkettőt vagy mindhármat az őseik között tudhatják). Az első a vuylstekeara volt, amely miltonia, cochlioda és odontoglossum keresztezéséből született, ezt nevezték el cambriának, azaz a szó szoros értelmében ez az igazi cambria.
A neten talált információk szerint a cambriaként értékesített hibrideknek a virágzáshoz szükségük van az éjszakai és nappali hőmérséklet közötti nagy hőmérséklet-különbségre. Ezért nyáron, ha lehetőség van rá, érdemes a szabadban tartani ezeket a virágokat. (Nekem erre nincs lehetőségem - de már agyalok a megoldáson -, ettől függetlenül nem egy cambria virágzott már nálam újra, minden különösebb ösztönzés nélkül.) Elvileg 8 hónap után képesek új virágot hozni, ennyi idő alatt hozhat (optimális esetben) új bulbát és virágszárat a növény.

Cambria név alatt az alábbi orchideafajtákat hozzák rendszeresen kereskedelmi forgalomba (nincsenek illúzióim arról, hogy ez a teljes lista lenne, de ha valaki be szeretné azonosítani a saját cambriáját, ezek között érdemes kezdeni a keresgélést):
Adaglossum (Ada x Odontoglossum)
Bakerara (Brassia x Miltonia x Odontoglossum x Oncidium)
Beallara (Brassia x Miltonia x Cochlioda x Odontoglossum)
Burrageara (Oncidium x Miltonia x Cochlioda x Odontoglossum)
Colmanara (Oncidium x Miltonia x Odontoglossum)
Degarmoara (Brassia x Miltonia x Odontoglossum)
Goodaleara (Odontoglossum x Brassia x Cochlioda x Miltonia x Oncidium)
Howeara (Leochilus x Oncidium x Rodriguezia)
Maclellanara (Oncidium x Odontoglossum x Brassia)
Miltonidium (Miltonia x Oncidium)
Miltassia (Miltonia x Brassia)
Odontioda (Odontoglossum x Cochlioda)
Odontiopsis (Miltoniopsis x Odontoglossum)
Odontobrassia (Brassia x Odontoglossum)
Odontocidium (Oncidium x Odontoglossum)
Odontonia (Miltonia x Odontoglossum)
Oncidettia (Oncidium x Comparettia)
Stewartara (Ada x Cochlioda x Odontoglossum)
Vuylstekeara (Miltonia x Cochlioda x Odontoglossum)
Wilsonara (Oncidium x Cochlioda x Odontoglossum) (forrás)

Nincsenek megjegyzések: