2012. április 24., kedd

Pink phalaenopsis

Miniként kaptam, bár szerintem inkább midi. Mindegy, a lényeg, hogy az átlag méreten aluli. :)) Virágai kb. 5 cm átmérőjűek.



Virágzásban nem éppen élenjáró példány, ez annyit jelent, hogy a három nálam leélt éve alatt ez az első olyan szára, amelyiken nem szárította le az összes bimbóját - vagy legalábbis a többségüket. Ezt a szárat is csak másodvirágzásra sikerült ilyen szépen kinevelnie... Kényes virág, az alacsony páratartalom még csak-csak elmegy, de a legkisebb huzatra is bimbóeldobálós bosszúval reagál. :(













Jelenleg 13 kinyílt virág van a száron, a bimbói alapján még 4-5 további várható - bár addigra a legrégebbiek valószínűleg már nem lesznek meg.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sokat olvasgatom oldalát az orchideákkal kapcsolatban. Pont feltűnt, hogy egyik cikkében írta h tripsszel kezelte növényeit.
Ezzel kapcsolatban lenne a kérdésem, hogy tőzegben találta meg a lárváit, vagy a kész példányokat kezelték?
Csak azért kérdezem, mert eléggé elszaporodtak nálam valami bogarak az orchik földjében. Csak a kaspó alján mászkálnak meg persze alul potyognak ki a cserépből. A kisebbek fehéres-szürke színűek, nagyjából 1 mm nagyságúak, a nagyobbak feketék két csápjuk van és kb 3-5 mm nagyok. Szerintem a növényt nem bántják mert mind gyönyörűen virágzik. Elnézést a bő mondandómért csak gondoltam leírom hátha ön is találkozott már hasonlóval! Válaszát köszönöm!

egycsipet írta...

Üdv!

A leírt jellemzők alapján valószínűnek tartom, hogy tripszekről van szó. Nálunk is a beültetett növények közegében bukkantak fel és itt sem bántották látható helyen az orchideákat. Viszont kétszer is olyan számban jelentek meg, hogy jobbnak láttam tenni ellenük, mielőtt a növényt is kóstolgatni kezdenék.
Az ültetés előtti, friss közegben szerintem nem lehet észrevenni a petéket, mert nagyon aprók lehetnek, de többen szokták mikróban "sterilizálni" a közeget ültetés előtt, pontosan a kártevők miatt, esetleg érdemes lehet kipróbálnia ezt a lehetőséget.

A kisebb, fiatalabb tripszeket könnyű észrevenni a színük (szürkeségük) miatt, így már akkor támadásba lehet lendülni, amikor azok feltűnnek. Ha jól emlékszem, legalább 2x érdemes egymás után, kb. 2 hét különbséggel permetezni, hogy a közegben lévő, később kikelő példányoktól is megszabaduljunk. Mi csak a közeget és ezáltal a gyökereket fújtuk be, a növény többi részét nem permeteztük. (Egyébként Actara a permetszer neve, amit használtunk.)

Ami miatt érdemes kezelni a problémát az az, hogy hajlamosak a környezetben lévő többi orchideára (és egyéb növényre) is átköltözni és nagyobb számban nem valószínű, hogy megelégszenek a gyökerek és a közeg "támadásával". Egyébként azt olvastam róluk, hogy a tartósan nedves élőhelyeket szeretik - nem ismerem az öntözési szokásait, de ha phalae-kba fészkeltek be, akkor érdemes két öntözés között hagyni kissé kiszáradni a közeget. Az elméletet "bizonyítja", hogy nálam akkor bukkantak fel és csak azokban a kaspókban, amelyeket 1-2 alkalommal kicsit sikerült túlöntöznöm (egyébként mindig olyankor öntözök, amikor már látszik az átlátszó "cserépen" keresztül, hogy nem nedves-párás a közeg).
Üdv,
csipet

Névtelen írta...

Kedves Csipet!

Köszönöm szépen válaszát!
Én is vettem Actarát, az lenne a kérdésem, hogy milyen arányban keverjem be vízzel? Nekem nem a permetezést, hanem a beöntözést javasolták. 4 liter vízhez 4 gramm elegendő lesz h megszabaduljak tőlük? Mert az összes virágom cserepében jelen vannak és nagyon nem szeretném ha kikelnének és a levelén is megjelennének! :)

egycsipet írta...

Megmondom őszintén, fogalmam sincs. :) Mi abban az arányban kevertük, ahogy a leírásán olvasható, úgyhogy javaslom azt követni - de azt nem tudom, hogy beöntözésre vonatkozó utasítás is van-e a csomagoláson? Ha nincs, akkor én hígabbat készítenék, mint permetezésnél, lévén, hogy valószínűleg több folyadék fog belekerülni, mint permetezés által. A beöntözés egyébként jó ötlet, főleg, hogy így nem muszáj kiköltöztetni a növényeket szabad levegőre (permetezést zárt térben nem szabad végezni!).
Az viszont biztos, hogy ismételni kell majd a "kezelést", mert egyszeri alkalommal nem valószínű, hogy sikerül megszabadulni minden kis "lakótól".
Sok sikert! :)