2009. december 18., péntek

'Octopus'

Egy virág, sok névvel. A Wikipédia szerint az alábbiakkal: Prosthechea cochleata, Encyclia cochleata, Anacheilium cochleatum, Epidendrum cochleatum. Emellett "kagylóhéj" vagy "octopus" orchidea.
Csak így egyszerűen... :D



Bár az új neve (elvileg) Prosthechea cochleata, a legelterjedtebb mégis az Encyclia cochleata elnevezés, illetve nálunk az octopus nevet használják előszeretettel rá. A név elég találó, ugyanis ez a virág kicsit "fejreállt" - az ajak felfelé áll, ezáltal úgy fest, mint a polip feje, míg a szirmok lefelé állnak, ők lennének a lábak. :) A kagylóhéj elnevezést pedig az ajak formája és mintázata magyarázza.



A polip "feje" kb. 1,5 cm magas, a lábakkal együtt pedig 5-6 cm hosszú.



Erős, elvirágzó tövet kaptam tavaly télen, amit sikerült kissé nagy cserépbe átültetnem - hihetetlen, de akkor nem kaptam kisebbet. Látszólag a növény hónapokig meg sem mozdult, aztán megmutatkozott a felszínen is a földalatti munka: előbújtak a gyökerek. Végül 6 új bulbát hozott, az első virágait tettem fel most. Egy másik tasakjából már bújnak kifelé a bimbók, míg a többi egyelőre várakozik. Szép lenne, ha együtt virágoznának, de a folyamatosságnak is megvannak az előnyei. :)))



Sajnos sikerült a szokottan rossznál is rosszabb fotókat produkálnom, elnézést kérek érte. :(

2 megjegyzés:

Süti Bazár írta...

Jaj, ez a fotózás nálam is neurotikus pont. Nem tudom, valaha képes leszek-e normális képet csinálni...
Ez a csíkos gyönyörűség nagyon megdobogtatta a szívemet. Annyira gyönyörű! :))

egycsipet írta...

:D A lényeg úgyis az, amit fotózol. Jobb, ha a főzésben vagy jó, mint a fotózásban, elvégre gasztroblogger vagy. ;)))
Szerintem is szépséges kis virág, örülök neki, hogy sikerült újravirágoztatnom. :)))