2012. március 24., szombat

Húsvéti tojásdíszek

Ezeket a tojásokat még tavaly készítettem, de idén is aktuális lehet, ha valakinek van kedve, türelme, ideje ilyen apróságokat készíteni. Ideális a lakás vagy az étkezőasztal díszítésére, de a hagyományokat tartó leányzók és asszonyok akár a locsolóknak is készíthetnek ilyen "hímes" tojásokat.


Elkészítése nagyon egyszerű, a technika voltaképpen a gyöngyökkel "kihímzett" tojásoknak a leegyszerűsített változata. Szükséges hozzá kisebb méretű polisztirol tojás, kásagyöngy, kisebb-nagyobb gyöngyök, flitter, hobby ragasztó, fogvájó, kihegyezett hurka- vagy saslikpálca és hímzőcérna/-fonal.


Elsőként a tojást átfúrom - az aljától kezdem és annyira fúrom át, hogy a hurka- vagy saslikpálca hegyes vége éppen csak átüsse* a tojás tetejét. A pálca bent marad, így könnyebb dolgozni a tojásokkal. Ezután kitalálom, milyen díszítést szeretnék a tojásra és a minta alapján a díszítést fokozatosan végzem el**. 
A hobby ragasztóval rajzolom meg a tojásra a mintát, ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy ne tocsogjon a tojáson a ragasztó. A friss ragasztóba szórom a kásagyöngyöt - nagyobb felület esetén bele is lehet forgatni. Ekkor kap szerepet a fogvájó, ugyanis ezzel szépen a helyére lehet igazgatni az elkószált gyöngyöket. Ezután a pálcával együtt egy pohárba állítom a tojást és megvárom, míg az első szín vagy minta megszárad. Száradás után ugyanígy folytatom a munkát, mindig csak egy-egy színt, mintát elkészítve.


A munka végeztével hagyom egy teljes napig száradni a tojásokat, ezután kihúzom a pálcát belőle és a helyére fonálból, cérnából akasztót gyártok, amit szintén lehet akár flitterrel, akár kisebb-nagyobb gyöngyökkel díszíteni.


*Álló (vázába szúrható) díszek készítésénél a pálcát nem kell teljesen átszúrni a tojáson. A munka végén szaténszalagból apró masnit lehet készíteni, amit a tojás alá, a pálcára lehet kötni.
**A készítés menete mindig adott mintától függ. A legelső képen látható tojásnál például először az elválasztó vonalakat készítettem el, majd száradás után kitöltöttem a közöket - egy-egy fázisban mindig csak azonos színű gyöngyöket használtam és két szín között hagytam száradási időt. A 3. képen láthatónál először a felezővonalat készítettem el az azonos színű "pöttyökkel" együtt, majd először az egyik felét töltöttem ki, és annak száradása után a másikat. Az utolsó képen lévőt pedig sávonként készítettem el.

Nincsenek megjegyzések: