2009. október 28., szerda

Jack O'Lantern



A történet szerint Jack egy -finoman szólva- alkoholista és semmirekellő emberke volt, aki a templom helyett inkább kocsmába járt. Ide járt maga "Az Ördög" is, aki jobb híján Jacket zargatta, amiből persze a sértettnek egy idő után igencsak elege lett. Hogy lerázza magáról a pokolbéli urat, rávette egy erőfitogtatós megmérettetésre, ami esetükben a fára mászás volt. Az ördög némileg elszámította magát, ugyanis vele ellentétben Jack az eszét is használta, így mikor az ördög a fa tetejére ért, emberünk egy keresztet rajzolt a fa aljára, így megakadályozta, hogy az ördög lejusson arról.
Ez így mind szép és jó, de az ördög ezután annyira nem óhajtott a továbbiakban Jackkel cimborálni, hogy miután az jobb létre szenderült, nem engedte be a birodalmába. Odafent sem fogadták tárt karokkal, így Jack mindenhonnan kiszorult. Szelleme azóta bolyong a sötét éjszakában, és hogy lássa az utat, egy vajrépába rejtett széndarabbal világít magának.
Itt a magyar netes forrásoknál van némi ellentmondás, vajrépába rejtett széndarab, illetve tökbe rejtett fáklya - lehet válogatni. Bármi is az ír mondta hiteles eredetije, azóta szép sárga tök és mécses lett az utat megvilágítani hivatott lámpásból, és hogy Jack se maradjon ki a képből, a tököt az ő arcára formáljuk.



A töklámpás elkészítése nagyon egyszerű, bár először elriasztott a sok helyen olvasható verejtékcsorgató munka kilátása. Az egész nem volt 25 perc, beleértve a tök megmosását, szárazra törlését és a végén a beüzemelést. A tiszta tökre felrajzoltam a mintát - én csak úgy durr bele a közepébe, de a neten lehet keresni mintákat, amit akár sablonnak is használhatunk. Ezután a tetejét körben bevágtam (kicsit átlósan befelé, hogy a végén ne essen be a tető), majd a lánykámmal kikapartuk-kiszedtük a belsejét. Az elején reménytelennek tűnik, de a kanál jó szolgálatot tesz, szépen meg lehet tisztítani vele. Ezután újra lemostam, megtörölgettem kívül-belül a tököt, végül sniccerrel és a vékonyabb helyeken egy éles késsel kiszabtam a mintát.



Hozzávalók: tök, sniccer, éles kés, kanál, alkoholos filc, mécses, dolgos kezek.


9 megjegyzés:

Süti Bazár írta...

Nagyon jóóó! Ügyesek vagytok!! :-)))

egycsipet írta...

Köszi! :))) A lánykám nagyon élvezte a tökben turkálást, pedig annyira fúúúj volt az állaga. :D
Arra még nem jöttem rá, hogyan tudnék normális képeket csinálni a sötétben, bár gyanús, hogy a mi kis gépünkkel ez nem megoldható. :( Pedig nagyon jól néz ki Jack üzembe helyezve. :D

Brigitta írta...

Nagyon ügyik vagytok!
Van egy kis meglepim,nézz be hozzánk:)(remélem nem baj?!)

egycsipet írta...

Köszi :D és nem, nem baj, anonimitásom úgyis totális kudarc. :DDD

Brigitta írta...

Köszi!
A javításokat is:DDD

egycsipet írta...

Szivi. :D Éppen elég neked összeállítanod, bepötyögnöd mindent, a többire itt vagyok én. ;)

Eszter írta...

Szia!
Pont most tettem fel én is a töklámpást. :-)
Jól sikerült a Tiéd!
Sajnos nekem sem lettek jók a sötét képek.
És még fázis fotókat sem készítettem, majd jövőre.

Üdv: Eszter

Ági írta...

TÖKéletes lett! Akárcsak a mieink. :-))
http://hannaeszternoemi.blogspot.com/2010/10/tokeletes-toklampasok.html
Ági

egycsipet írta...

Eszter, Ági, köszönöm! Ez még a tavalyi, az ideiek csak hétvégén fognak elkészülni, de már mindketten várjuk a kis(nagy)lánykámmal a faragást. TÖKjó lesz! :)))