2011. szeptember 27., kedd

Phalaenopsis átültetése

A phalaenopsisok - és úgy általában az orchideák - átültetésével kapcsolatban sokan azt a nézetet vallják, hogy a legjobb tavasszal átültetni őket. Nos ez lehet, hogy a szobanövényekre általában igaz, de az orchideákra szerintem nem feltétlenül, így én már az első perctől kezdve a saját fejem után megyek ebben a kérdésben (is). Ezt csak azért vezettem fel rögtön az elején, hogy mindenki maga mérlegelje, mikor, milyen elv szerint gondozza a növényeit, az alábbi leírás arról szól, ahogyan én foglalkozom velük és nem arról, ahogyan "kellene". :)
Többször írtam, most is leírom, nem vagyok "szakértő", a saját - időnként igen vegyes - tapasztalataimról tudok csak beszélni, éppen ezért nem is szoktam írni a növények gondozásáról sem. Az átültetésekkel kapcsolatban azonban rendszeresen kapok kérdéseket e-mailen, így gondoltam, ezzel a kis leírással egyszerűbb lesz ezentúl az érdeklődők dolga. Na nem, mintha nem szeretném az e-maileket, dehogynem, sőt itt és most megköszönöm az eddigi és ezután kapott leveleket is! :))
A phalaenopsisokról többször volt már szó, ebben és ebben a bejegyzésekben részletesebben is írok róluk. Most bemutatom azt is, hogy hogyan néz ki egy ilyen növény átültetése - nálam.

Alapesetben kétféle okból ültetek át orchideát:
- a növény kinőtte a helyét, illetve
- elöregedés miatt - vagy más okból - cserélésre szorul a közeg (nagyjából kétévente aktuális).
Az első eset okán leginkább a szimpodiális orchideáknál kerül sor az átültetésre. A második eset akkor áll fenn, amikor:
- az orchidea "hazaérkezik" és lecserélem a nem túl biztató közeget,
- a közeg már összetömörödött, elhasználódott,
- túlöntözés, betegség vagy egyéb okok miatt kidobásra ítélem a közeget.
Amikor a növény kinövi a helyét, nyilván új edényről is gondoskodni kell neki. A közegcserénél - ha a műanyag cserépnek (...) egyébként nincs baja - elég a tartóedényt vízzel alaposan elmosni, majd ebbe visszaültethető az orchidea. Természetesen nem csak az elágazással növekedő orchideáknál fordul elő, hogy kinövik a helyüket, erre jó példa lesz az a phalaenopsis is, amin most az átültetést megmutatom, de a phalae-k többségét éveken keresztül lehet ugyanabban az edénykében nevelni, mielőtt egy nagyobb méretre váltanánk.

Az átültetés nálam - ha csak valamilyen váratlan helyzet nem indokolja - az elvirágzás után történik. Ez azoknál az orchideáknál, amik nem meghatározott időben (pl. mindig télen) virágzanak, az év bármely évszakában (és nem csak tavasszal) megtörténhet. Phalae-k esetében ez akkor jön el, amikor a virágok lepotyognak és a virágszár száradni kezd, illetve a növény szemlátomást pihenőre tér (nem feltétlenül kezd a virágszár is száradni, de hosszabb ideig nem mutat aktivitást a növény). Nem ültetem át ha éppen virágszárat hoz vagy virágzik, ettől csak különösen indokolt esetben térek el.

Átültetésnél az első feladat, hogy előkészítem a terepet, ahol majd az ültetés zajlik. Most jó idő volt, így a terasz kövén történt, egyébként általában asztalon szoktam ültetni. :)
Nagyobb méretű újságpapírokat vagy egy zsákot terítek le, eldobható gumikesztyűt, metszőollót, borotvapengét, alkoholt, vattapamacsokat, egy szivacsot, némi őrölt fahéjat, az új közeget és szükség esetén új átlátszó cserepet készítek elő. Mindezek mellé nem árt egy vödör, amibe a komposztálható hulladék kerül, egy szemetes, amibe az egyéb hulladékok és egy másik vödör is elkél, amibe néhány liter esővizet öntök. Na és persze szükség van a növényre is. :) Így elsőre elég körülményesnek tűnik, de én a felszerelés többségét egy dobozban tartom a garázsban, így ilyenkor már csak alig néhány dolgot kell összeszednem mellé.

Az első feladat a növény kiemelése a tartóból. Előfordul, hogy a vízelvezető lyukakon lefelé is utat keresnek a phalaenopsis vastag gyökerei. Ha éppen régebben locsoltam és száraz a közeg és a tartó, akkor ezek rá lehetnek tapadva az alátétre vagy a cserépre. Óvatosan lefejthető, illetve ha mégsem, néhány percre vízbe kell állítani (itt jön képbe az esővizes vödör), utána könnyebb leszedni. A legnagyobb óvatosságnál is előfordul, hogy egyik-másik gyökér eltörik, megreped, ilyenkor sajnálkozom és elkönyvelem veszteségként. A cserepet az egyik kezemmel körben össze-összenyomom (még jó, hogy műanyag), eközben a másik kezemmel a növényt óvatosan kihúzom a tartójából. Csak addig szabad feszegetni, amíg engedi magát, ha nagyon nem megy, akár fejre is lehet állítani, ha fogjuk a növényt, nem fog fejre esni. :)



Miután kivettem a növényt, levágom a virágszárakat és eltávolítom az elhasználódott közeget. Ennél a példánynál már a kiemelés előtt levágtam a virágszárakat, mert hatalmasak voltak és nehéz lett volna dolgozni vele, de voltaképpen nem is lényeges, hogy ez mikor történik meg. 
A közeg eltávolításához finom mozdulatokkal elkezdem mozgatni, széthúzogatni a gyökereket, közben az ujjaimmal kikapargatom a gyökerek közül a régi közeget. Ha rá lenne tapadva a gyökérre, időnként a vizes vödörhöz lehet fordulni segítségért. Egész addig folytatom a gyökerek tisztítását, fésülgetését, amíg az összes földdarab lejön róla.


Mehet a komposztba: a régi közeg, néhány elszáradt gyökérdarab és virág, valamint a virágszárak.


A lenti fotón látszik, hogy csak az egyik virágszár kezdett el visszaszáradni - elképzelhető, hogy a másikon hozott volna még újabb virágokat, de már elég régen volt a közege lecserélve, a növény is nagyon dőlt, így fontosabbnak tartottam az átültetést.


A közegmentes növény gyökereit átnézem, amit szükséges, eltávolítok róla. Azokat a gyökereket szoktam levágni, amik már "üresek", fonnyadtak, illetve töröttek. Attól, hogy a gyökér sárgásbarna, még nem rothad: azért ilyen a színe, mert a cserépben belül helyezkedik el, ahol nem kap fényt, nem úgy, mint a közvetlenül a cserép szélénél, fényben, illetve a levegőben lévő gyökerek. A megtisztított gyökérzetet újra vízbe mártom, majd kicsit szikkadni, száradni hagyom.


Ha szükséges, egy pengével eltávolítom a sérült, barnuló leveleket. Itt azért vágtam, mert bár keleti ablakban lakik a növény, mégis sikerült a nyáron kissé megégnie a leveleknek. Nem kell megijedni és mostantól a keleti ablakokban is égéstől tartani - nekem csak azért történt, mert vékony a párkányunk, ez a phalae viszont igen nagy, emiatt a növény levele az ablakhoz ért és a napon felforrósodott üveg egy egész nyár alatt azért tudott károkat okozni benne.


Kérdés szokott lenni, mit nevezek "hagyományos, régi pengének", ezért teszek fel egy fotót erről is. :)


Amikor nagyjából megszáradt a gyökérzet, megszórom finoman fahéjjal, különösen figyelek a sérült részekre, ezért a vágott levelek végeit is, az eltávolított virágszárak csonkját is beszórom. A fahéjat elméletileg a gombaölő hatása miatt javasolják: hogy mennyire használ, azt nem tudom, nálam baj tudtommal még nem származott a használatából, így alkalmazom. :) Ez nyilván nem túlságosan "tudományos", abban az értelemben inkább a faszénport szokták javasolni erre a célra. :P


Az új - vagy megtisztított régi - edény aljába friss közeget szórok, majd erre állítom a növényt. A gyökerekre különös gondot fordítva eligazgatom, majd az egyik kezemmel folyamatosan tartva, a másik kezemmel körben feltöltöm közeggel a cserepet (erről a folyamatról harmadik kéz hiányában nem készült felvétel). Méretesebb gyökérzet esetén érdemes időnként megütögetni, a földhöz/asztalhoz veregetni (kéretik nem féreérteni a kifejezést) az edényt, hogy a közeg mindenhova eljusson. 
És nagyjából ennyi. Nem szoktam kézzel megnyomogatni, tömöríteni a közeget, csak amennyire magától beáll, mert a túlságosan tömör közeget nem szeretik az orchideák.


Normál esetben nem így néz ki a végeredmény, mert a megregulázható gyökérzet többsége földbe kerül és csak a legszükségesebbek vagy túl rövidek maradnak szabadon. Ez a növény viszont aaakkora, hogy még nem sikerült új, megfelelő méretű átlátszó cserepet találnom neki, ez a legnagyobb, ami felénk kapható és az utóbbi időben nem jutottam "komolyabb" beszerzési forrás közelébe. Jövőre remélem, kaphat egy újat, addig is remélhetőleg megelégszik a friss közeggel és azzal, hogy visszaültetésnél igyekeztem álló pozícióba hozni, így talán nem fog fejre állni a következő virágzáskor.
A bemutatóalany :) orchideáról egyébként több fotót is mutattam már, pl. itt és itt is őt láthatjátok.


A szükséges felszerelések felsorolásánál volt néhány eszköz, ami a leírásból kimaradt, ezek az eszközök tisztán tartásához szükségesek. Egy gyors összegzés, mire miért is van szükség:
- az újságpapírok vagy zsák a munkafelület borításához: egy-egy orchidea átültetése után egyszerűen kidobhatóak, így elkerülhető, hogy az esetleges betegségeket átvigyük egyik növényről a másikra,
- az eldobható gumikesztyű szintén a tisztább munkavégzés, a betegségek átadásának elkerülése miatt szükséges, 
- a metszőolló a virágszárak, gyökerek eltávolításához kell, 
- a borotvapenge a levelek és szintén a gyökerek eltávolításához használható (ezt nem tisztítom a munka végén, hanem eldobom), 
- az alkoholt, vattapamacsokat az eszközök tisztításához, fertőtlenítéséhez használom,
- a szivacsra a virág leveleinek letörléséhez, a tartó elmosásához van szükség, 
- a fahéj a növény ápolásához szükséges,
- a két vödör: egyikük a komposzt gyűjtésére, a másik a növény áztatásához, lemosásához szükséges,
- a szemetes, új közeg és új átlátszó cserép pedig logikus. :)
Lesz még majd egy másik hasonló bejegyzés is, abban egy szimpodiális orchidea átültetéséről és tőosztásáról lesz szó - legalábbis a fotói készen vannak már, már csak időt kell találnom a megírására.

14 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Nagyon jó az oldalad!Most virágzott el két Phalaenopsis ,és mindent úgy csináltam ahogyan írtad.Nagyon hasznos,érthető,szuperek a képek!Köszönöm!

egycsipet írta...

Szia,
köszönöm szépen, hogy visszajeleztél, és nagyon örülök, hogy hasznosnak találtad a bejegyzést! :)

mango írta...

Szia! Szuper ez az oldal! Én csak azt szeretném kérdezni hogy milyen orchidea virágföldbe ülteted át a virágaid? Mert már annyi jót rosszat olvasni h az ember nem tudja milyet vegyen! Válaszodat előre is köszönöm.

egycsipet írta...

Szia Mango, köszi! :)
Nem vagyok kényes a közegre, csak ritkán szoktam olyan kertészetben járni, ahol van nagyobb választék belőlük. Általában helyben vásárolok, és igyekszem úgy intézni, hogy mindig legyen kéznél 2-3féle közeg, így szükség esetén tudom keverni. Amihez általában gond nélkül hozzájutok a helyi virágosoknál, az a jóföld, a compo, a terra és a florimo orchideaföldje. Ezek közül van, amelyik több, van amelyik kevesebb háncsot tartalmaz, más az összetételük és mondjuk úgy: ránézésre döntöm el, hogy adott orchideához melyik kerüljön cserépbe. Phalae-k esetében szerintem a kimondottan "földes" közegek kivételével bármelyik megfelelő (bár ezzel gondolom sokan nem értenek egyet :D).

Névtelen írta...

Szia! Nagyon tetszik a leírás nekem csak egy kérdésem lenne, az Én Orhideámon nagyon sok léggyökér fejlődött, épek, hosszúak, mit csináljak vele vissza lehet-e vágni, vagy nem szabad bántani? Nálam két éve van most fogom átültetni. Elég sok a pára, és szépen virágzott is.
Előre is köszönöm Csilla

egycsipet írta...

Szia Csilla, ép, egészséges léggyökeret nem szabad bántani, csak az elszáradt, korhadt, régieket lehet levágni (nem igazán jó hasonlat, de ami úgy néz ki, mintha egy kígyó levedlett bőre lenne). A közeg belsejében lévő léggyökerek nem olyan szép ezüstös-zöldesek, mint a levegőn lévők, hanem sárgás-barnásak, de ha egyébként kemények, akkor azok is egészségesek. Amit tudsz, gyömöszölj vissza az új közegbe, ami nem akar belemenni, azt hagyni kell szabadon.
Sok sikert! :)
csipet

Névtelen írta...

Szia Csipet!

Nagyon köszönöm a válaszod, megpróbálok minél többet visszagyömöszölni.
Üdv Csilla :-)

Névtelen írta...

Szia! Az interneten tippek után kutakodva jutottam el az oldaladra. Látom, hogy ez régi bejegyzés, viszont a cserépmérettel kapcsolatban szólnék hozzá. Tudom, hogy a hivatalosan orchidea cserépnek nevezett edény alja nem sima, viszont az általam átültetett orchidea szuperül érzi magát egy sima átlátszó vödörben is (korábban savanyúságos vödörként szolgált) az aljára csináltam lyukakat, így a fölösleges víz ki tud folyni és így a nagyobb orchideákat is lehet mibe ültetni, mert ezekből általában nagyobbakat is lehet kapni (van amiben nápolyit vagy ilyesmit árulnak, olyanba több kis növényt is el tudnék képzelni összeültetve). Köszönöm a tippeket amiket itt olvastam és remélem az enyém is hasznos volt:)

Névtelen írta...

Szia csipet!Nagyon jó az oldal! Én most kaptam egy Phalaenopsis-t, sose volt még orhideám fogalmam sincs milyen közeg kell neki mekkora cserép és még azt szeretném megkérdezni hogy csak átlátszó cserépbe lehet csak ültetni?Válaszodat előre is köszönöm szépen! Üdv: Kata

egycsipet írta...

Sziasztok!

Kedves 02.08-ai "névtelen" :) - igen, hasznos a tipp, köszönjük! :)

Kata, átlátszóba kellene. Az ilyen "cserépben" a gyökeret is éri a fény, ez fontos neki. A phalaek-nak megfelelő közeget megkapod a legtöbb virágboltban vagy nagyobb bevásárlóközpontban, orchideaföld/orchideaközeg/orchidea termőföld vagy hasonló néven. Egy zacsi felénk 600-800 Ft körül szokott lenni. Ezek többnyire fakéregből, háncsból, némi tőzegből állnak - az összetétel gyártó szerint változik.
A cserepet csak akkor kell cserélni, amikor a növény már kinőtte, ilyenkor egy mérettel (átmérőben 2-3 cm-rel) nagyobb lakást kell neki keresni. :)

Unknown írta...

Szia!
Azutàn szeretnék érdeklödni, h mik azok az indokolt esetek amikor az ochideàt àtültethetem?
Mert nekem van egy gyönyörü orchideàm, ami folyamatosan hozza a viràgot és sajnos kinötte a helyét!Most is van rajta 6 darab viràg és hozza a következö hajtàst!Nagy kàrt teszek benne, ha most àtültetem?
Elöre is köszönöm a vàlaszod!

Üdv, Edina

egycsipet írta...

Szia Edina,
ha valóban kinőtte már a helyét és folyamatosan virágzik, akkor nincs "jó" időpont - én valószínűleg most átültetném, mert bár esélyes, hogy eldobálja a virágait, de az új hajtás fejlődése miatt talán jobb most, mint később, amikor virágzásnak indulna. Viszont a kinőtt hely is remek hely :) lehet még, ha nem borul a növény, láthatóan jól érzi magát és a gyökerek is szépek, egészségesek - ebben az esetben érdemes lenne még várnod.
Üdv,
csipet

Pocilakóra várva írta...

Köszönöm a hasznos információkat!

Unknown írta...

Köszönöm a képekkel ellátott tanácsot több kérdésre is választ kaptam , amit eddig hiába kerestem ,pl a gyökerek fertőtlenítése és a száraz levél végek eltávolítása . köszönöm !