2011. március 26., szombat

Kérdezz! Felelek... part2

Az előző bejegyzésemben már írtam az orchideákkal kapcsolatos keresési kulcsszavakról, most a tavaszi virágokról írok. Hozzáteszem, ezekhez még annyira sem értek, mint az orchideákhoz, de nem is érkezett annyi kérdés, mint azokhoz. :)
A kérdéseket itt két csoportra lehet bontani: az első kérdéscsoport a magnoliával kapcsolatban érkezett, míg a másik a tavaszi hagymás virágokra vonatkozik.


- A magnolia virágzása - meddig/mikor virágzik a magnolia, virágzási ideje...
Erre tökéletes választ nem tudok adni, mert szerintem a fajok között is lehet eltérés, illetve nem mindegy, milyen körülmények között él a növény. Konkrétan nálunk szerintem elsőként virágzik a városban. :D Ez persze viccesen hangzik, de valóban így van - az ovi felé menet nem egy magnolia előtt elhaladunk és egyik sem "áll olyan jól", mint a miénk. Ennek elsődlegesen abban látom az okát, hogy a nálunk uralkodó szelek elől tökéletesen védett, napsütötte, meleg helyen, jó táptalajban él a növénykénk. Kevésbé ideális körülmények között ehhez képest 1-2 hétnyi csúszással, hűvösebb területek esetében még tovább 1-2 héttel lehet számolni a virágzást illetően. Általánosságban elmondható tehát, hogy a magnoliák március végén-április közepén virágzanak. Virágzási idejük az időjárás függvénye is, én a tavalyi fotók alapján úgy 3 hétre saccolnám.
Tavaly szinte napra ilyenkor "tudósítottam" a felpattant bimbókról. Ezek tegnap délelőtt így néztek ki:



Még egy gondolat a virágzáshoz kapcsolódóan: a tavalyi őrült nyári időjárásban azért sikerült valami egészen rendkívülit produkálnia a növényünknek... :O

- Magnolia földje
A magnolia a savanyú talajt szereti. Ha nem ilyen a kertünkben a föld alapból, akkor földcserével tudunk neki megfelelő közeget kialakítani. Nem elég egy kevéske földet kicserélni, nem elég fenyőtűt szétszórni a föld tetején, nem elég citromos vízzel öntözni, szóval nem elegek a praktikák, ugyanis a magnolia kényes növény és ha nem érzi magát jól, akkor nem fejlődik rendesen, és nem is virágzik. Ideális esetben a növény ültetése előtt egy kb. 1x1x1 m-es gödröt kell ásni, és ebben a teljes termőföldet, speciálisan erre a célra vásárolt, savanyú földdel kell kicserélni (nyugi, a kertészetekben tudják, miről van szó...), azután pedig ennek a közepébe kell a kis növénykénket elültetni.

- Mi a magnolia?
Magnolia=liliomfa.
A magnoliáról elég sok leírást lehet olvasni a neten, egy gyors összefoglalót például itt. Amit én is kiemelnék, hogy a magnoliát sokan tulipánfaként ismerik, de ez helytelen.
A magnolia és a liriodendron is a magnóliafélék családjába tartozik. Az előbbi (Magnolia) - bár a virága valóban a tulipánra (is) emlékeztet - valójában a liliomfa, az utóbbi (Liriodendron) pedig a tulipánfa. Sajnos a tulipánfa nem egy fiatalon virágzó fafajta, állítólag évek kérdése, míg az első virágai megjelennek, de majd a nyár folyamán hozok képet a kertünkben lakó nyüzüge kis példányról is. :)

- Magnolia szaporítása/~ magról
A magnoliát bujtással és magvetéssel szaporítják. Én tavaly találkoztam először magnoliaterméssel, sikerült is a magokat beérlelnie, amiket az itt olvasottak alapján meg is tisztítottam. Azóta a hűtőben laknak a magok, egy kis műanyag pohárban, a jövő hétre terveztem, hogy bedugdosom őket a földbe, az anyanövény mellé - amolyan "meglátjuk lesz-e valami belőletek"-formán.

áztatás után

a magköpeny és a mag

az előkészített magnoliamagok - olajosan csillognak

- Az elszáradt krókusz/jácint szárát le kell vágni?


A hagymások esetében a virágszár szárad el elsőként, majd néhány hónap múlva a levelek is visszaszáradnak. A virágszárt nem kell levágni, de száradás után, ha zavaró, akkor nyugodtan le lehet. A leveleket viszont ajánlott mindenképpen meghagyni visszaszáradásig, tudtommal a hagyma fejlődéséhez szükség van erre a folyamatra.

a képek (a krókuszokról) még március elsején készültek, azóta már elvirágzottak

- A krókusz/tulipán/jácint hányszor/meddig virágzik?
Ehhez a kérdéskörhöz ezt a linket ajánlom.

tegnapi fotó, már megjelentek az első tulipánbimbók is




az első mini nárciszok

Nincsenek megjegyzések: